..
משרד עורכי דין וולף בן ארויה - לוגו

סכסוך שותפים

בין כל שותפים יש חילוקי דעות ואי הסכמות, ולא כל מחלוקת נכנסת תחת ההגדרה 'סכסוך שותפים' או מצדיקה סיוע משפטי.

סכסוכי שותפים מתעוררים בשורה ארוכה של מקרים לאורך חיי השותפות. למשל בעת שהעסק עלה על שרטון, ואחד השותפים מנסה להטיל את העלויות הכרוכות בחיסולו על שותפו השני, או במקרים שבהם אחד השותפים מנסה להתנער משותפו, בטענה שלא היתה שותפות ביניהם, או במקרים שבהם אחד השותפים מנסה להשתלט על השותפות ונכסיה, או לרכוש משותפו את חלקו במחיר נמוך ולא ריאלי, וכיו"ב

כאשר אחד השותפים נוקט פעולות שנועדו להתחמק מאחריות או להשתלט על השותפות או עלול להוביל בהתנהלותו את העסק לכדי קריסה - אי הסתייעות בעו"ד עלול לסכן לא רק את תפקוד העסק והמוניטין שלו, אלא גם את כיסו הפרטי של השותף, שאחראי באופן בלתי מוגבל לכל חובות השותפות

ניהול משברים בשותפות, וייצוג שותפים הנמצאים בעיצומו של סכסוך שותפים, הוא אחד מתחומי ההתמחות של משרד עו"ד בן ארויה - וולף. שותפי המשרד ייצגו בעבר ובהצלחה שותפים בשותפויות עסקיות ומסחריות, בשורה של משברים וסכסוכים בינם לבין שותפיהם, ובינם לצדדים שלישיים.

סכסוך שותפים על עצם קיומה של השותפות 

במקרים רבים, כאשר השותפים יוצאים לדרך, הם אינם חותמים על  הסכם שותפות בכתב, ואינם מסדירים את ההתקשרות ביניהם.
לא אחת קורה, שכאשר העסק מצליח, אחד השותפים מתנער לפתע משותפו. השאלה הראשונה שמתעוררת היא האם בכלל יש שותפות בין הצדדים, ואם כן - באילו אחוזים?
ההכרעה בשאלה הזו כרוכה בבחינה של כלל מערכת היחסים העסקית בין הצדדים:
  • האם היה ביניהם הסכם (לאו דווקא על גבי נייר עם כותרת 'הסכם שותפות')?
  • מה היתה הפעילות המשותפת?
  • האם היה חשבון בנק משותף?
  • מי חלק ברווחים ובאיזה שיעור?
  • מי שילם את התחייבויות השותפות והעניק לה בטחונות אישיים?
  • איך צדדים שלישיים (לקוחות, עובדים וספקים) התייחסו לשותפים?
  • התייחסות חשבונאית ומיסויית  - למשל האם יש לשותפות קיום ברשויות המס?
  • מה משך הזמן שלאורכו נמשכה השותפות?
  • וכיו"ב..
משרדנו מייצג שותפה, שהקימה שותפות 'לא רשומה' שכזו עם חברתה הטובה, לצורך מיזם עסקי משותף. כאשר השתיים הסתכסכו, טענה החברה בכזב, כי לא היתה בין השתיים שותפות כלל, אלא רק רעיון שלא מומש. משרדנו הציג בפני בית המשפט ראיות המוכיחות כי בין השתיים התקיימה שותפות, ויצר בסיס איתן לטענות נוספות בהליך בכל הנוגע לחלוקת הרווחים בין השתיים
 

סכסוך בין שותפים לאחר קריסת העסק 

בשותפות רגילה, כל אחד מהשותפים אחראי למלוא חובות השותפות כלפי צדדים שלישיים. יחד עם זאת, שותף שנשא בחובות השותפות מעבר לחלקו בשותפות, יכול לחזור לשותפיו ולדרוש מהם לפצות אותו בגין התשלומים ששילם ביתר.

סכסוכי שותפים רבים הם סכסוכים של 'פוסט שותפות', כאשר העסק שהשותפות ניהלה קרס וצבר חובות לצדדים שלישיים.
סכסוכים אלה מתעצמים ומסתבכים, כאשר השותפים קשורים ביניהם ביחסים מסחריים מורכבים, ומנהלים מערכות התחשבנות רבות שנים, וכאשר חלק מהשותפים ערבו לחובות השותפות לצדדים שלישיים ולכן נשאו בחלקים מחובותיה העולים על חלקם בשותפות. בסכסוכים אלה מעורבים בדרך כלל האשמות אישיות ואמוציות, ולעיתים גם כרוכות בהן טענות על התנהלות בלתי סבירה של אחד השותפים שהובילה את העסק לקריסה.


בהקשר זה משרדנו ייצג כמה וכמה שותפים, בכמה וכמה שותפויות שונות, שתבעו איש את רעיהו בדרישה לערוך התחשבנות 'פוסט שותפות' שכזו. סכסוכים כאלה מתנהלים בבוררות או בית משפט, ופעמים רבות הם כרוכים גם בקבלת חוות דעת ממומחה חשבונאי, המציג את האיזון הכספי הראוי בין הצדדים.

אחד מאותם תיקים שבהם משרדנו ייצג, היתה שותפות ששותפיה הסתכסכו לאחר שהשותפות נאלצה להשיב כספי עתק ללקוחות, ואף נתבעה בתביעה ייצוגית. במוקד התביעות ההדדיות בין השותפים עמדה מחלוקת בין השותפים לגבי מועד פקיעת השותפות, וכפועל יוצא, חובת שני השותפים גם יחד לשאת בהפסדי השותפות שנצברו לאחר המועד שנטען לפקיעתה. לאחר 4 שנות בוררות אינטנסיבית, ותביעות הדדיות בהיקף מיליוני שקלים - התקבלו רוב מטענות הלקוח שלנו, ושותפו לשעבר חויב לפצותו בסכום ניכר.
 

מקרה בו אחד השותפים 'מנצל' את השותפות ומנסה להתעשר על חשבון שותפיו

במקרה של עסק מסחרי משגשג, נפוץ תרחיש נוסף, שבו אחד השותפים פועל באופן שנועד לשלול זכויות משותפו או להבטיח את זכויותיו שלו - תלוי כמובן בעיני המתבונן. על פי רוב אותו שותף שנוקט פעולות עסקיות כאמור, סבור ששותפו גורם נזק לשותפות או מעניק לה פחות משהתחייב להעניק (בכסף או בעבודה וכיו"ב). השותף השני מנגד סבור ששותפו מנסה להתעשר על חשבונו, ללא הצדקה.

בסכסוכים כאלה, ניהול המשבר בזמן אמת הוא קריטי, ושני הצדדים יכולים להפיק תועלת רבה מייעוץ משפטי צמוד. ניהול אסטרטגי של המשבר מצידו של כל אחד מהשותפים, הוא הכרחי.

משרדנו ליווה באופן צמוד שותפים שניהלו עסק משגשג, כאשר אחד מהם ביקש להשתלט עליו ולנשל את חברו. אותו שותף החל נוטל סיכונים בלתי סבירים והתחייבויות כלפי צדדים שלישיים במטרה להוביל את השותפות לקריסה, כאשר במקביל עסק בהקמת עסק מתחרה שנרשם ע"ש רעייתו, אליו ניסה להעביר את לקוחות השותפות. באמצעות פניה לבית המשפט לסעדים זמניים נעצר המהלך, ובעקבות כך הצדדים התכנסו והסדירו את ההתפרדות ביניהם באופן מסודר, תוך חלוקה של נכסי השותפות ביניהם. נקיטת פעולות משפטיות בזמן אמת, הן אלה שהובילו לכך שההשתלטות החד צדדית מצידו של השותף לא צלחה.
 

שינוי במבנה השותפות כנקודת משבר

שותפות היא עניין אינטימי המבוסס על הבחירה של בני אדם לעבוד יחד. כאשר אחד השותפים מעוניין לשנות את מבנה השותפות על ידי הוספת שותף נוסף, לצאת מהשותפות למשל באמצעות מכירת חלקו בה, או מקום בו חלק בשותפות עובר בירושה - הסיטואציה עלולה להתפתח לכדי סכסוך שותפים.

מקרה פרטי של מצב זה הוא כאשר עולה האפשרות או הצורך להכניס משקיע. הכנסת משקיע פירושה שינוי בחלקם של השותפים (ברווחים), והכנסת גורם מתערב ומשפיע לשותפות. אם השותפים אינם מסכימים על הצורך בהשקעה או על זהות המשקיע, אזי עלול להיגרם קרע בשותפות

אם נחתם הסכם שותפות –אמורים להמצא בו פתרונות מראש לחלק ניכר מהשאלות העקרוניות. הוא עוסק, בין היתר, בהכנסת שותפים חדשים, והכנסת משקיעים, וכן מפרט מנגנוני יציאה מהשותפות. הוא גם מגדיר מנגנון שלפיו יפעלו הצדדים אם אינם מצליחים להגיע להסכמה בעניינים שונים, ולכן יש בעריכתו תועלת רבה.

אולם, לא כל עניין ניתן להסדיר מראש ולצפותו, וגם לא תמיד יש הסכם שותפות. במצבים כאלה נדרשת מעורבות של עורכי דין כדי לגשר בין הצדדים, ורק אם אי אפשר - לפנות להליכים משפטיים.
 

היפרדות בין שותפים בהסכמה

שותפויות רבות עולות בשלב מסוים על שרטון והשותפים מבקשים להיפרד. גם במקרים שבהם העסק פעיל ומשגשג, ואפילו במקרים שבהן לכאורה עדיין טובים השניים מהאחד.

היפרדות כזו כרוכה על פי רב במטען אמוציונלי לא קל, אולם לא אחת השותפים מבינים שהיא הכרחית, ומתגייסים כדי לבצע את ההפרדות ביניהם באופן מוסכם וסדור. במיוחד בשל חשיפתם של כל השותפים בשותפות רגילה למלוא חובות השותפות, מומלץ להסדיר את ההיפרדות בהסכם בכתב.

משרדנו ייצג שורה ארוכה של שותפים בהליכי היפרדות, עד הגעה להסכם הפרדות מסודר. משרדנו מקפיד לסייע לשותפים להימנע מהסלמה כשזו אינה הכרחית, על מנת שלא להיקלע לסכסוכים משפטיים מיותרים ויקרים.
 

התנהלות נכונה בסכסוכי שותפים

מניעה מראש
הדרך הטובה ביותר לנהל סכסוך עסקי היא למנוע את הסיבות להיווצרותו. הדין אינו מחייב את השותפים לרשום את השותפות שלהם ברשם השותפויות או אפילו לערוך הסכם שותפות. יחד עם זאת, פעולות אלה יקטינו את הסיכוי להיקלע שותפים, וגם במקרה שיתגלע סכסוך מסוג זה, יוכלו השותפים להגיע לפתרון מהיר ויעיל.

אפשרות נוספת למניעה היא פניה לייעוץ משפטי כאשר עומדים בפני השקעה, ואפילו כאשר מתעוררים חשדות מינוריים כלפי יתר השותפים. לפעמים, התערבות מוקדמת יכולה למנוע סכסוך משברי רחב היקף בהמשך, ולמנוע גם גרימת נזק עצמי מחמת אי הכרת הדין.

סעדים זמניים לצמצום נזקים
חשוב להגיב מהר עם פרוץ הסכסוך העסקי כדי להקטין את הנזק שנגרם. כבר עם פרוץ הסכסוך ניתן לפנות לבית המשפט לקבלת סעדים זמניים (כגון צווי מניעה ועיקולים).

בהקשר זה משרדנו ייצג שותף בסכסוך שותפים במסגרתו אחד מנכסי השותפות היה מצוי בחו"ל, כך שסמכות השיפוט של ישראל לכאורה לא חלה עליו (ולא ניתן היה למשל להטיל על הנכס עיקול). ואולם, צו מרווה (צוו יייחודי החל על אדם באופן אישי ולא על נכס) שהטיל בית המשפט לבקשתנו, אסר על השותף להעביר את הנכס הזה עד תום ההליך המשפטי.

הגדרת המטרות
אחת המטרות של משרדנו, בפגישות עם לקוחותינו, היא לסייע להם להבין מה הם רוצים להשיג בסיום הסכסוך: מה חשוב יותר ומה פחות, ועל מה אי אפשר להתפשר. הגדרת המטרות היא צעד משמעותי, המונע הסלמה מיותרת מקום בו אין צורך ורצון בכך.

בחירת ההליך הנכון
סכסוך שותפים הוא עולם ומלואו. העולם המשפטי מאפשר לבחור בין חלופות שונות כדוגמת גישור, בוררות, פנייה לבית משפט ועוד על מנת להשיג את המטרות שהוגדרו. חשוב להכיר את ההשלכות של כל חלופה מבחינת עלויות, לוחות זמנים, יתרונות וחסרונות.
 

בן ארויה וולף - משרד עו"ד סכסוך שותפים

משרד עו"ד בן ארויה וולף הוא משרד בוטיק מדורג BDI בתחום משפט מסחרי המייצג צדדים במסגרת סכסוכי שותפים. על לקוחות המשרד נמנים גופים ואנשים ידועי שם, שמצאו עצמם בעיצומו של סכסוך יקר וסבוך בין שותפים או בעלי מניות, ופנו למשרד על מנת לקבל סיוע משפטי.

שותפי המשרד מביאים איתם ניסיון רב בתחומי המשפט המסחרי. השילוב בין ניסיונם לבין יכולות ההעמקה והמחקר שלהם, הרגישות לצרכי לקוחותיהם והגמישות המחשבתית, מאפשרים להגיע לתוצאות ולמצוא פתרונות המסיימים בדרך נכונה ללקוח גם את הסכסוכים המורכבים ביותר המגיעים לפתחם.

אנו מזמינים אותך ליצור עמנו קשר

 
 

כתובתנו:
מגדל מידטאון
דרך מנחם בגין 144 (קומה 21)
תל אביב

נווטו אלינו עם waze


 

 
טלפונים:

טל': 03-7225909
פקס:
153-77-3012030

2019 Ⓒ All rights reserve to Ben-Aroya & Wolf - Law Office  • הצהרת נגישות  •  מפת האתר
עיצוב גרפי: MASH DESIGN
.