..
משרד עורכי דין וולף בן ארויה - לוגו

סכסוכי ירושה

סכסוכי ירושה הם סכסוכים ייחודיים. הם מערבים רגשות קשים של קיפוח וחוסר הוגנות יחד עם סוגיות משפטיות מורכבות. כאשר נוצר סכסוך בין יורשים, מעבר לכך שהוא עלול ליצור קרע בלתי ניתן לאיחוי - הוא מחייב התנהלות משפטית נכונה על מנת להגיע בסופו של דבר לתוצאה הרצויה. לכן, כאשר נדרשת התנגדות לצוואה או הגנה עליה, מומלץ לפנות אל עורך דין הבקיא בסכסוכי ירושה בהקדם, על מנת לעמוד על הזכויות מחד, תוך מינימום פגיעה לתא המשפחתי מאידך.

למשרדנו, משרד עורכי הדין בן ארויה- וולף, ניסיון רב בכתיבת צוואה, וכמובן - בייצוג יורשים בסכסוכי ירושה, לרבות בסכסוכי ירושה מורכבים. משרדנו טיפל בהתנגדויות לצוואות (מהצד שהתנגד וכן מהצד שביקש לקיים את הצוואה), תוך התמודדות עם סוגיות משפטיות מורכבות במשפט הבינלאומי (למשל במקרה שהמוריש או נכסיו לא מישראל), וכמובן בדין הישראלי. משרדנו טיפל בהצלחה גם בסכסוכים משורשרים לסכסוכי ירושה, למשל בתביעה להשבת כספים שקיבל מהמנוחה מי שבית המשפט קבע שאיננו יורש שלה, והכל ברגישות ובאנושיות המחויבת בנסיבות.

מהו סכסוך ירושה?

סכסוך ירושה הוא סכסוך בין בעלי הזכות לרשת את צוואתו של אדם שנפטר (או כאלה שסוברים שהם בעלי זכות כזו). כידוע, חוק הירושה, תשכ"ה-1965, מאפשר לאדם לכתוב צוואה ולהוריש את רכושו לכל אדם או ארגון לבחירתו. אם לא אותרה צוואה או נפסלה הצוואה, ירושת הנכסים תעשה לפי הקבוע בדין, והיורשים יהיו קרובי משפחתו על פי סדר מוגדר. סכסוכי צוואה וירושה עלולים לכלול בני משפחה וגם מוטבים שאינם בני משפחה. הערכאה המשפטית בעלת הסמכות הייחודית לדון בסכסוכים מסוג זה היא בית המשפט לענייני משפחה.

חשוב לשים לב, שבצד הורשה בהתאם לחוק הירושה, רבים מעבירים את נכסיהם לקרוביהם בדרך של נאמנות. כלי משפטי ייחודי זה איננו חלק מהדיון כאן, אך למשרדנו ניסיון רב גם כאשר מתעוררים סכסוכים בהקשרו.

הגורמים הנפוצים לסכסוך ירושה

כתיבת צוואה היא עניין פרטי. רוב האנשים אינם משוחחים על תוכן צוואתם עם היורשים העתידיים שלהם או עם מי שהחריגו מצוואתם. כאשר הצוואה נחשפת לאחר פטירתו של המוריש, הפער בין ציפיות המוטבים לתוכן הצוואה בפועל, עלול לייצר אצל חלקם תחושות קשות של כעס, תסכול וקיפוח, ולהוביל את מי שחש נפגע מהצוואה לנסות לתקוף את תוקפה.

אלו הם גורמי המחלוקת הנפוצים ביותר: 

תקפות הצוואה

צוואה היא מסמך המביע את רצונו האחרון של אדם. כאשר קיים ספק אם היא משקפת את רצונו האמיתי של המוריש ניתן לפעול כדי להביא לפסילתה.
  • צוואה שנערכה ללא כשרות לצוות: אחת הסוגיות שחוזרות רבות בסכסוכי ירושה היא כשירות המצווה: האם בעת עריכת הצוואה המצווה הבין כי הוא עורך את צוואתו, האם הוא הבין מהו הרכוש העומד לרשותו ולמי הוא מתעתד להוריש אותו במעמד זה? האם הוא מודע להשלכות של ההטבה עם יורשים מסוימים והדרה של אחרים? משרדנו ייצג יורשים בתיק של אשה ערירית שכתבה לאורך עשרות שנים צוואות שונות ומשונות ובהן מוטבים שונים. לאחר פטירתה, חלק מהיורשים דרשו כי הירושה תינתן בהתאם לצוואה אחת, אחרים לפי צוואה אחרת ויורשים נוספים דורשים כי הצוואות ייפסלו וצוואתה תחולק לפי דין. הטענה החוזרת מצד היורשים שמנסים להתנער מאחת הצוואות היא, שהמנוחה לא היתה כשירה מבחינה נפשית להורות על רכושה בעת הרלבנטית. סכסוכים מסוג אלה דורשים חוות דעת רפואיות, מומחים לכתבי יד לצד מסמכים ועדויות של אנשים שהכירו את המנוחה.
כשניתן להוכיח כי המצווה קטין, אינו צלול, פסול דין או שמצבו הרפואי לא איפשר לו להבין את מצבו ולחשוב בבהירות, ניתן לפסול את הצוואה.
 
  • צוואה שנערכה תחת השפעה בלתי הוגנת: ניתן לנסות לפסול צוואה שנכתבה לאחר שהופעל על המוריש לחץ או איומים לערוך אותה באופן מסוים, או כאשר הוא פותה בהבטחות או בתחבולות לערוך או לשנות את צוואתו. זהו הדין גם כאשר אחד היורשים או בני זוגם היו חלק מעריכת הצוואה או שימשו כעדים לצוואה (למעט במקרה בו הצוואה היא צוואה בעל פה), מחשש שנוכחותם השפיעה על ההחלטה להכליל אותם בצוואה.
     
  • צוואה שלא ערוכה כדין: ישנם כללים ברורים בדין כיצד צריך לערוך צוואה, וכן כיצד צוואה מושמדת. כך למשל, צוואה בכתב יד חייבת לכלול תאריך וחתימה. ניתן לנסות לפסול צוואה שחסרה את אותם פרטים, או שהם אינם ברורים.
     
  • צוואה שזויפה, חשד לקיומה של צוואה מאוחרת בזמן וכו'.

סעיפי צוואה לא ברורים או לא מוסריים

  • חוסר בהירות: במקרה בו לא ניתן להבין מתיאור הצוואה מה היתה כוונתו של המוריש, לדוגמה: מיהו היורש? או מהו הנכס המיועד? ניתן לעתור לכך שההוראה הספציפית (ולעתים גם הצוואה כולה) תבוטל.
     
  • חוקיות, מוסריות והאפשרות לקיים התנאים בצוואה: צוואה יכולה להתנות את קבלת הירושה בעמידה בתנאים, אך עליהם להיות חוקיים, מוסריים ואפשריים לקיום. אם בצוואה קיימת הוראה שאינה עונה על דרישות אלו, יש בסיס לדרישה שהיא תבוטל. 

חלוקה לא הוגנת של הירושה

לרוב, הטיפול בקרוב מבוגר אינו מתחלק באופן שווה בין בני המשפחה. לאחר פטירתו של הקרוב, המטפל העיקרי עלול להרגיש שמגיע לו נתח גדול יותר מהירושה בתמורה להשקעה ולהקרבה. במקרים מסוימים יופנו נגדו האשמות בגין השתלטות בדרך לא דרך על הירושה, שימוש בכספי המנוח והעברת נכסים לחזקתו. להלן דוגמאות לסכסוכים בין היורשים בקשר עם חלוקה לא הוגנת:
  • סכסוך בין אחים סביב חלוקת הרכוש: אי הסכמה על דרך החלוקה שנקבעה בצוואה. הסכסוך יכול לכלול תביעות הדדיות על חלוקה לא שוויונית ולא הוגנת של הנכסים או בקשות לנתחים מוגדלים כפיצוי על שנים של טיפול בקרוב המבוגר, תוך ניסיון להטיל דופי בתקפות הצוואה ובשלמותה (השפעה לא הוגנת).
     
  • רכוש שלא נכלל בעיזבון: סכסוכים בין קרובים על רכוש שלא נכלל בעיזבון שיכולים להגיע, למשל, גם לכדי דרישות לביטול מתנה שניתנה בעוד המצווה בחיים בטענה להשפעה בלתי הוגנת.
     
  • סכסוך בין יורשים סביב פרשנות צוואה: כאשר הצוואה קובעת סכומים, ייתכנו מחלוקות פרשניות שונות. למשל, סביב השאלה האם יש להתייחס לסכום בערך הנקוב או האם יש להתייחס לערך הריאלי, התואם לשינויים במדד מאז שנכתבה הצוואה. 

סכסוכי ירושה על פי דין

  • סכסוכים שנובעים מירושה על פי דין – אלה מקרים בהם אין צוואה או שאין צוואה תקפה, ואז הירושה היא על פי סדר הירושה שהתווה הדין לפי הקרבה המשפחתית למנוח. להלן מספר דוגמאות:
  1. אחת הדוגמאות הקלאסיות היא מקרה שבו בני זוג לא טרחו להתגרש בפועל, אך המשיכו למערכות יחסים אחרות בתור ידועים בציבור. ללא צוואה, בן הזוג מנישואין יהיה זכאי למחצית מהרכוש ואילו הידוע בציבור יצטרך להוכיח את היותו ידוע בציבור ולהיאבק על זכותו לרשת על פי דין.
     
  2. הדרישה לירושה על פי דין יכולה להתרחש גם כשקרובי משפחה רחוקים מגלים שצוואה שקרוב אחר רוצה לתת לה תוקף. טענתם האפשרית היא שהצוואה אינה תקפה כי המצווה היה נתון להשפעה לא הוגנת או שהיא לוקה בפגמים צורניים קשים. בתיק המתנהל במשרדנו של אותה אישה ערירית המתואר לעיל, קרובי משפחה רחוקים מטילים ספק בכשרות המצווה שניפקה מספר צוואות פגומות לכאורה, ודורשים שינתן צו ירושה על פי הדין (כך שגם הם ירשו).

התנהלות נכונה במסגרת סכסוך ירושה

  • הקפידו על לוחות הזמנים: אחד הדברים שחשוב להבין לגבי סכסוכי ירושה הוא שהם כפופים למסגרות זמנים נוקשות הקבועות בדין. כך למשל, ניתן להגיש התנגדות למתן צו ירושה או לצו קיום צוואה  בפרק זמן (שהוא לפחות שבועיים ימים) שנקבע על ידי רשם לענייני ירושה ממועד פרסום הבקשה ברבים ובהתאם לסעיף 67 לחוק הירושה, התשכ"ה-1965.
     
  • אספו חומרים התומכים בטענתכם: כדי להוכיח טענות בדבר כשירות המצווה, על כוונתו בכתיבת הצוואה וטענות אחרות יש צורך להציג עדויות התומכות בכך. אספו תעודות, רשומות רפואיות, הסכמים ושאר מסמכים שיכולים לחזק את טענתכם והציגו אותם בפני עורך הדין שלכם.
     
  • הזהרו בלשונכם: בתקופה הסמוכה לפרוץ הסכסוך יש להקפיד על זהירות יתרה בתא המשפחתי: יש להיזהר מפני הקלטות או אמירות שעלולות להגיע לבני המשפחה שעמם נמצאים בסכסוך, כי מספיקה אמירה אחת כדי לחרב את התיק כולו.
     
  • תנו לעורכי הדין לנהל את הסכסוך: כדי לא להחריף את המחלוקות, ההמלצה שלנו היא להעביר את התקשורת אל באי הכח. מצב זה מקדם את הסיכוי להגיע לפתרון ויכול להוביל להפשרה ביחסים בין בני המשפחה. 

בן ארויה וולף – משרד עו"ד סכסוכי ירושה

בן ארויה וולף הוא משרד עו"ד בוטיק המטפל במגוון רחב של סכסוכים, לרבות סכסוכי ירושה. לשותפי המשרד, עו"ד עמית בן-ארויה ועו"ד שירה בלום וולף, ניסיון בטיפול בסכסוכי ירושה מורכבים כדוגמת ירושת עסקים משפחתיים, סכסוך ירושה בנוגע לעיזבונות בשווי עשרות מיליוני שקלים ועוד.

מתוך הבנה כי כדי לנצח במאבק נדרשים משאבים, שותפי המשרד יוצרים עבור הלקוח חלופות שונות. כאשר הם שוטחים בפניו את האסטרטגיה, הם מציגים לא רק את העלויות ולוחות הזמנים של כל חלופה, אלא גם את הנטל הרגשי ואת כמות הזמן שיידרשו ממנו.

לצד הפתרונות משפטיים, שותפי המשרד מציעים ללקוחותיהם גם אפיקים של גישור ובוררות שיכולים להביא לסיום הסכסוך במהרה ולשביעות רצונם של כל המעורבים בעניין. 
 

כתובתנו:
מגדל מידטאון
דרך מנחם בגין 144 (קומה 21)
תל אביב

נווטו אלינו עם waze


 

 
טלפונים:

טל': 03-7225909
פקס:
153-77-3012030

2019 Ⓒ All rights reserve to Ben-Aroya & Wolf - Law Office  • הצהרת נגישות  •  מפת האתר
עיצוב גרפי: MASH DESIGN
.